Vi ska ta dig med på ett härligt äventyr där havets sång alltid är närvarar. På östra Gotland finns historier från en svunnen tid & just havet har tagit många liv. Ge dig ut i vintern så kan du känna hur mörkret, ensamheten & historien kommer ikapp dig medans du kämpar mot naturens krafter. Är du en riktig kämpe likt guten Thore från Hajdeby & hans förfäder som vaktat kusten sedan urminnes tider?
Ljugarn är Gotlands äldsta badort. Ända sedan slutet av 1800-talet har människor kommit till Ljugarn för att njuta av sommaren och bada. Över tiden har utbudet av mat och boende utvecklats från de gamla badpensionaten till dagens stora urval sommartid av barer, restauranger & olika boenden.
Namnet Ljugarn, som förmodligen betyder den ljusa udden, är känt sedan 1600-talet då en kalkugn & hamn anlades. Hamnen var i kommersiellt bruk ända till 1970-talet även om trafiken var som livligast fram till slutet av 1800-talet då man skeppade ut kalk, kalksten, tjära, trävaror och spannmål. För att bevaka kusten och bekämpa smuggling anlades Strandridaregården, där strandridarna, den tidens tulltjänstemän, var stationerade fram till mitten av 1800-talet.
Är en mytomspunnen fornborg & en av Gotlands mäktigaste inlandsklintar.
Enligt Gutasagan så byggdes den av den tredjedel av Gotlands befolkning som blev utvisade från ön pga överbefolkning & som vägrade lämna Gotland. En av de utvisade var en stor kämpe - Thore från Hajdeby.
Han vägrade ge upp sitt land & tog med sig den utvisade delen av befolkningen & byggde på 400-talet Torsburgen som är både den största fornborgen på Gotland & i Sverige (det finns ca 1000 fornborgar i Sverige). Muren är ca 2 km lång, upp till 7 meter bred & den högsta punkten mäte 71 meter över havet. Håll koll på grottor och passager för här vill man inte springa fel. Thore var en kämpe & ledare som ledde & flydde med sitt folk via Grogarnsberget ut till Östergarnsholme innan de flydde vidare österut & enligt sägen är de förfäder till goterna.
Den lilla orten med mat i världsklass.
Här finns restaurangengen Krakas som rankas som en av Sveriges bästa krogar. (OBS! Boka bord i tid - du kommer inte bli besviken)
www.Krakas.se
I det gamla prästänget kommer du till starten av Östkustleden. Runt Anga vimlar det av gamla gravfält & minnesmärken. Härifrån viker du ner mot kusten & springer genom varierad natur & 2 olika naturreservat.
Katthammarsvik har gamla anor som fiskehamn, men fick sin stora betydelse som utskepp-ningshamn för kalk från mitten av 1600-talet. Orten är uppbyggd kring två kalkpatronsgårdar, Katthamra & Borgvik, från 1600 talet. Kalkbrytningen kulminerade vid mitten av 1800-talet & upphörde 1921.
Handelsmannen Jacob Dubbe lät i början av 1800-talet uppföra Annas nöje som morgongåva till sin hustru & det är det första huset du ser på vänster sida när nu närmar dig Katthammars-vik.
Idag kan man köpa fisk på det poplära Katthammars Rökeri eller lokalproducerad choklad.
I norr, där Grogarnsberget skjuter ut i havet & bildar udden Grogarnshuvud, finns resterna av Gotlands näst största fornborg (den största, Torsburgen, har du redan sprungit igenom).
Här vi viker vi upp genom grottan & springer uppe på klinten (avviker från Östkustleden) för att passera gamla skyttevärnet från kalla kriget. Här får man mycket hav & mäktig känsla att spana ut över Östergarns holme dit Thore från Hajdeby flydde.
Den gamla fiskehamnen. Genom alla tider så är det fiske som präglat bygden. Herrvik var ett naturligt skydd mot havet & här har ryssen kommit många gånger för att plundra östra Gotland. Inte svårt att förstå att ”rysskräcken” har satt sina spår på Östra Gotland.
M/S Albatross var en tysk minkryssare som deltog i ett slag med ryska kryssare utanför östra Gotland den 2 juli 1915 där fartyget skadades allvarligt & tvingades gå på grund på neutralt svenskt vatten. Beskjutningen fortsatte även sedan fartyget kommit in på svenskt vatten & granater passerade över Östergarnsholm. Besättningen internerades omedelbart & sårade togs omhand av militärbefälhavaren på Gotland. Lokala fiskare skyndande in till land & lokala ynglingar fick cykla upp till kyrkan & gräva en massgrav för dem som dog i slaget. Totalt dog 27 tyska sjömän.
Under ryssinvasionen 1808 kom den svenska armen till undsättning. Dom la ankare i Sandviken & gick iland för att jaga iväg ryssen. Som tur var så var ryssarna slitna efter en hård tid på sjön så det gick lätt för den svenska armen att mota bort ryssen. Dock dog en svensk soldat när han ramlade ner från en mast på ett av fartygen. Han ligger begravd just här uppe på kullen i Sysne.
Eld i stenfyren - kan det månne vara Thore från Hajdeby som satt elden? Är han på väg för att jag bort fienden?
Här kommer mörkret, ensamheten & historien komma ikapp dig. Nu är det du som får kämpa mot havet & dina egna demoner.
En strandbod du måste kliva in i. Här inne finns bilder & minnen från en svunnen tid. Boden har varit i familjen von Rosen ägo sedan tidigt 1900-tal.
Carin von Rosen var gift med Herman Göring & det går många rykten om att han faktiskt var här... Historierna berättar dock om att Göring skulle ha hållit till i en fiskebod vid en stenig raukstrand på en av de vackraste platserna på ön, där bordet i stugan fortfarande pryds med en flagga med svastikan på. Spekulationer finns om att denna symbol via hans försorg kan ha förmedlats vidare till Göring som i sin tur berättade om den för Hitler.
Nu är du inne i ditt sista naturreservat. Ett av Gotlands populära raukområden. Under kalla kriget sprängde man här bort raukar för att få plats med skyttevärn.
Nu har du bara 2km kvar längs med strandpromenaden på Ljugarn för att äntligen gå i mål som en vinterbiten & stark gute.